Adem in, borst vooruit: het korset

korset

Ooit zo’n essentieel onderdeel van de garderobe van elke vrouw – en nu nog steeds onmisbaar, maar op hele nieuwe wijzen. Het korset heeft in de loop der jaren een hoop verschillende fases doorstaan – misschien wel het meest veelzijdige kledingstuk in categorieën, stijlen, en functie. Lees hier meer over de geschiedenis van het korset, en hoe je deze stijlvol terug kan brengen in je kledingkast!

Middeleeuwen

Vanaf de middeleeuwen werden korsetten gebruikt door mannen, om onder hun kleding te dragen. Toen gingen ze vaak nog onder de naam ‘doublet’. Vanaf ongeveer de 15e eeuw namen vrouwen dit over en werd het een taillejas genoemd. Een soort langere versie van het korset, met meerdere lagen linnen en een voering. Later in de 15e eeuw werd het mode om de jas open te dragen, waardoor de voorkant van de taillejas zichtbaar werd en deze dus steeds meer een decoratieve functie kreeg. Van de 16e eeuw zijn corrigerende kledingstukken teruggevonden van leer of ijzer, maar deze werden vermoedelijk vooral gebruikt voor ergonomische doeleinden.

Korsetten als mode

Ongeveer vanaf de Elizabethaanse en Tudor tijden, van ongeveer 1560 tot 1600,  werden korsetten gedragen op de manier zoals we die nu kennen: pofmouwtjes, een korset om de borsten plat te drukken met een v-vormige taillelijn en daaronder een wijd uitlopende rok: voor platte borsten en een slanke taille. Vanaf hier gaat het in een snelle vaart richting de korsetten van nu, en de standaardbeelden die we bij het woord hebben. Het zo gewenste zandloperfiguur van de Romantiek, een zo smal mogelijke taille en extra steun voor de borsten, en goed ingesnoerd zodat je stijf rechtop moest blijven staan. In het Victoriaanse tijdperk werden korsetten weer wat anders gedecoreerd, iets flexibeler, en verdwenen de schouderbandjes.

Meer ontwikkelingen

Na de reformbeweging van begin 20e eeuw werd de belemmerende vrouwenkleding verbannen. De vernieuwingen op gebied van korsetten hierin leidden uiteindelijk naar de uitvinding van de beha. Hierdoor is het korset lange tijd verdwenen uit de mode. Inmiddels hebben we het door onze eindeloze nostalgie weer een plekje gegeven van verlangen – want wat zagen die vrouwen in het Victoriaans en Romantisch tijdperk er prachtig uit. Vergeleken met nu werd er zoveel meer aandacht besteed aan dagelijkse kledij en de details hiervan. Korsetten worden nu veel gedragen door mensen met bijvoorbeeld een gothic stijl, die het duistere vaak combineert met het Victoriaanse, maar ook in sci-fi zijn korsetten steeds vaker te zien. Ze worden nu ook verkocht als lingerie – maar dan wel met oog op comfort.

Mobiele versie afsluiten